DLACZEGO MIĘSO KOŃSKIE?

W odżywianiu człowieka ważna jest jakość zdrowotna żywności, obejmująca wartość odżywczą produktu określaną przez zawartość składników odżywczych i brak takich substancji, które są szkodliwe.

KONINA – wykazuje wiele zalet m. in. Bezpieczeństwo spożycia. Mięso to jest wolne od pasożytów groźnych dla człowieka jak włosień, tasiemiec. Konie w przeciwieństwie do bydła nie chorują na BSE (gąbczasta encefatopatia).

Produkty i potrawy przygotowane z mięsa końskiego charakteryzują się niską wartością energetyczną (109 kcal/100 g mięsa) porównywaną z mięsem drobiu i cielęciną. Zawartość pełnowartościowego białka (21,5 g 100 g mięsa) jest najwyższa spośród zwierząt rzeźnych. Konina charakteryzuje się najniższą zawartością sodu – niższa niż drób. Jest dobrym źródłem niacyny, cynku, selenu,  witaminy B12 i żelaza. Szczególnie tego ostatniego jest 7 razy więcej w porównaniu z drobiem i znacznie więcej niż w cielęcinie.

Wszystkie wymienione wyżej zalety koniny mogą być wykorzystane w przygotowaniu  potraw dla osób wymagających diet: niskokalorycznej, niskotłuszczowej, mających niedobory składników mineralnych, szczególnie żelaza oraz witaminy z grupy B. Do tej grupy zaliczamy osoby z cukrzycą (diabetyków), osoby otyłe, osoby z nadciśnieniem oraz anemią.

Źródło: M. Schlegel – Zawadzka – dr nauk farmakologicznych, ekspert oceniający żywieniowe programy naukowe w Unii Europejskiej.

rodzaj mięsa
100 g
woda % białko % tłuszcze % sole mineralne % wartość kcal
KONINA 75 20,60 2,67 1,01 118
WOŁOWINA 66 18,20 13,70 1,20 213
CIELĘCINA 72,70 20,50 5,40 1,10 142
WIEPRZOWINA 50 14,10 35 1,10 395
DRÓB 72,70 20,60 5,60 1,10 144